Welcome to Flankeus Sacred Birman

I have a small cattery with Sacred Birman cats. Occasionally there are kittens. Here you can see and read about my cat in Swedish.

lördag 3 juli 2010

Försäkring!


Här är en bild på lilla Gucci som föddes förra året i Januari. Hon är nu dräktig och ska ha en ny kull om några veckor. Jag satte in denna bild som jag tycker är söt.
När man köper en birma tycker jag att man åtminstone ska helförsäkra katten första året, både sjuförsäkra och livförsäkra. Det första året är katten busig och hittar på massor saker som en äldre katt aldrig skulle göra. Den klättar, undersöker saker med munnen och välter en del saker. Dessutom brukar de som köpter en katt som sällskap kastrera katten första året, vilket innebär en operation. Om man steriliserar en hona så genomgår hon en ganska omfattande operation med narkos på ett djursjukhus. Så det händer en hel del det första året och kanske det andra med. Om man beslutar att köpa en hona och ta en kull eller två, ska man se till att honan har ett avelstillägg i försäkringen som täcker ett eventuellt kjesarsnitt om olyckan skulle vara framme, annars kostar kjesarsnitt på en katthona ett fyrsiffrigt belopp, det handlar om rätt mycket pengar alltså. Så om man vill ta en kull är det bäst att beställa ett avelstillägg för någon hundring istället för att stå där med skägget i brevlådan om oturen skulle vara framme. Oftast går allt bra, men försäkring är nödvändig om det kör ihop sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar