Welcome to Flankeus Sacred Birman

I have a small cattery with Sacred Birman cats. Occasionally there are kittens. Here you can see and read about my cat in Swedish.

fredag 16 juli 2010

Omvårdnad


Katten behöver borstas minst ett par gånger i veckan och badas några gånger per år. Katter är väldigt frusna av sig så de gillar inte om vattnet är för kallt. Ett bra kattshampo kan vara bra att ha. Birmakatter är inte så svåra att duscha eller bada. Klorna ska klippas, jag klipper varannan vecka ungefär, men det är bra att hålla lite koll. Öronen ska hållas rena, jag rengör med topz, det finns även öronrengöring att köpa på djursjukhuset eller på djuraffären. Tänderna kan man borsta om man vill, eller köpa oral care om katten inte gillar att få tänderna borstade. Någon gång ibland tycker jag att man ska be en veterinär rengöra öron och tänder när katten är sövd, man kan passa på vid något tillfälle när katten måste fixa något annat. Min veterinär brukar ge katten något lugnande om han måste raka bort tovor och så, då rengör han öronen också. Att rengöra tänder med laser på djursjukhuset kostar multum, min veterinär rengör manuellet, vilket är lika bra.
Djursjukhuset är bra för stora saker, där det behövs narkos, röntgen och dropp. Små saker som vaccination, navelbrocks eller testikelintyg tycker jag att en vanlig privatpraktiserande veterinär kan utföra, det blir billigare att gå dit då han inte har all denna utrustning som heller inte behövs just då.
Katten ska ha färskt vatten och mat, den behöver en kattsandlåda. Om katten kissar på andra ställen kan det bero på att katten inte gillar kattsanden eller att den har fått urinvägsinfektion ( kan hända även den besta ) bota då med en kvarts C-brus i vatten om ni inte vill lägga en massa tid och pengar på att åka till veterinär. En klösbräda behövs och en transportbur. Sen är det alltid bra om kissen har en egen liten bädd också. Leksaker är också väldigt kul, råttor, fjädervippir och andra vippor är populärt. Ge aldrig kissen snören eller garnbitar att leka med, katten kan tugga i sig det och då kan det fastna i tarmarna, livsfarligt och om den klarar sig så blir det kanske en väldigt dyr operation.
Kissen gillar att umgås den sitter gärna med i soffan, så lägg gärna en liten filt om du är rädd om soffan. Katten är väldigt läraktig och kan lära sig en hel del innan den blir könsmogen. Den lär sig även saker efteråt med. Mina katter vet t.ex. vad gott betyder, då kommer hela gänget rusande in i köket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar