Welcome to Flankeus Sacred Birman

I have a small cattery with Sacred Birman cats. Occasionally there are kittens. Here you can see and read about my cat in Swedish.

söndag 14 november 2010

Avmaskning

Katter bör avmaskas en gång per år. På vuxna katter använder man Axilur avmaskning för katter som finns på Apotek att köpa, receptfritt. Anledningen till att man avmaskar kattungar flera gånger är att under honans dräktighet stilger kroppstemperaturen och de får oftast mask. Kattungar avmaskar man med Banminth pasta, som inte är lika stark, eftersom kattungarna är känsligare.
Maskinfektion mellan arterna är mycket ovanligt, så den typ av mask som en katt kan få, får inte människan. Däremot kan människor smittas med toxicariasis som parasit hos katt kan orsaka, det är därför viktigt att man avmaskar katten. Eftersom mask kan bli resistent så ska man dock inte avmaska för ofta, det räcker gott och väl en gång om året.
Jag brukar köpa Axilur tabletter som jag löser upp rätt dos per katt och sen så sprutar jag in det i munnen med en liten spruta som jag har köpt på Apoteket. Tycker att det är lättast så.
Mer om mask går att läsa om på smittskydds institutetes sida, kolla denna länk http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/spolmaskinfektion/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar