Welcome to Flankeus Sacred Birman

I have a small cattery with Sacred Birman cats. Occasionally there are kittens. Here you can see and read about my cat in Swedish.

tisdag 30 november 2010

Igloo och Ikaros kvar

Nu finns de båda buspojkarna Igloo och Ikaros kvar. De är mycket goda vänner och leker mycket och busar tillsammans. Även om de busar så är de rätt snälla faktiskt. Ofta ligger de och sover tillsammans högst upp i klätterställningen med. Hanar som har bott tillsammans sen de var små kan lätt komma överens. Men om man sätter ihop två hanar som är vuxna blir det bråk. Jag vet inte om man kan sätta ihop en könsmogen hane med en hane som är kattunge och få det att fungera, hanar gillar ju att ha sitt revir. Fernando accepterar dock dessa två killar som har bott här sen de var bebisar. De sover ofta tillsammans i köket på en filt, så han tycker att de är helt ok.
Om två hanar kommer i bråk ska man inte gå emellan, man kan bli ordentligt riven. Det man gör om två hanar bråkar är att hälla vatten på dem för att få dem att sluta. Hanar som slåss gör det ordentligt och kan skada ögon och öron. En hane som går ute är ofta i bråk och man kan se det på att de har skadade öron. Om man vill ha sin kisse ute bör man kastrera den eller använda ett sele och ta ut den på promenad. En annan sak är att okastrerade hanar ofta försvinner eftersom de är på jakt efter honor, de kan vara borta i flera månade. Jag tycker inte att man ska slälppa ut en birmakatt, om de försvinner får man inte ut livförsäkring på den. Det kan hända att en katt blir tagen av ett rovdjur och det är något man ångarar sen. Har man en tomt så kan man bygga en utebur med lite grenar i, katten gillar att ligga där som en liten leoparnd och nosa. Det ska vara stenplattor i botten på en utebur så att inte något rovdjur kan gräva sig en. Man kan också ha en kattlucka in till en köksdörr eller något sådant från buren, så kan katten gå ut när den känner för det. Det finns kattlucker som känner av chippet som katten har och öppnas endast då ens kisse vill in eller ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar