Welcome to Flankeus Sacred Birman

I have a small cattery with Sacred Birman cats. Occasionally there are kittens. Here you can see and read about my cat in Swedish.

måndag 15 november 2010

Kastrering

Mina katter är fortfarande okastrerade, eftersom jag har dem i avel. Men om man inte har dem i avel bör man kastera dem, iställer för att ge dem p-piller. En honkatt bör få sin första kull på det andra löpet och helst inna två års ålder. En honkatt som man ger piller löper större risk att få cancer i fortplantningsorganen. Man ska kasterar katthonor, inte sterilisera. När man kastrerar tar man bort äggstockarna så att de inte löper mer, vilket kan vara skönt att slippa höra, eftersom de verkligen kan vråla nätterna igenom i en veckas tid.
Det är mycket lättare att kastrera en hane än en hona, för en hona måste genomgå en ganska omfattande operation. En hane har ju bollarna utanpå och vid en kastrering avlägsnar man testiklarna helt och hållet, vilket gör hanen lugn och fin sen, han går inte runt och spänner sig och sprayar sitt urin runt om mer för att markera revir. En okastererad hanes urin som han sprayar ner med är koncentrerad och luktar hemskt, en anledning till att hanar inte är så populära, men som sagt, man bör kastrera dem om man inte ska ha dem i avel. Sterilisera tror jag inte man gör, för då sitter kulorna kvar och då stinker det om urinen. Om man steriliserar skär man nämligen bara av ledarna. Likaså på honor, då löper de fortfarande fast de blir inte dräktiga, men så vill man ju intee ha det
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar