Welcome to Flankeus Sacred Birman

I have a small cattery with Sacred Birman cats. Occasionally there are kittens. Here you can see and read about my cat in Swedish.

torsdag 2 december 2010

Avmaskning

Till småkatter använder man Banminth oral pasta som inte är så stark och till vuxna katter använder man Axilur. Axilur är för starkt för en liten kattunge. Parasiter som kattens spolmask är inte samma typ som kan angripa människan som tur är men det är inte bra för katten så klart att ha parasiter i magen. Jag har vid ett tillfälle tagit hand om en strykar katt som föreföll vara hemlös och den hade väldigt svullen och dålig mage. Kissen fick bli avmaskad hemma hos mig och fick en burk mat. Katten kissade och sket ner hela lådan över en natt, det var helt otroligt och luktade väldigt illa om den kattens avföring, men sen var kissen så nöjd och glad. Så kan det vara med en katt som har parasiter i magen. Vi hittade hans matte senare, kissen hade själv lämnat hemmet för ett tag. Hon fick tillbaka honom avmaskad och fin.
Jag avmaskar inte för ofta eftersom jag inte vill att masken ska bli resistent. Jag tycker att den som har en katt eller två för sällskap hemma ska avmaska sina katter en gång om året, mer behövs inte om man inte starkt misstänker att katten har maskar i magen. Katter som springer ute och tar en och annan råtta eller fågel kan ju tänkas att få mask lättare, men även inomhuskatter kan drabbas för maskägg är väldigt små finns här och där. Det är liksom kvalster som vi kan ha med här och där. Inte världens roligaste bit men inte så svårt att hålla efter och något som man bör hålla efter för att få kattlivet att vara så friktionsfritt som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar