Welcome to Flankeus Sacred Birman

I have a small cattery with Sacred Birman cats. Occasionally there are kittens. Here you can see and read about my cat in Swedish.

lördag 5 mars 2011

Om kissen blir fet

Om lille kissen blir fet och är lat kan det bero på ostimulans. Katten har lite tråkigt helt enkelt. Det kan man ändra på. För att katten skall tycka att det är kul att leka med sina leksaker, kan man ha några framme åt gången och variera dem lite. Det är precis som med barn, nya leksaker är alltid kul och de som legat framme en tid är tämligen ointressanta.
Ett annat sätt är att flytta mat och vattenkålar lite, låta dem stå på en ny plats helt enkelt. Att flytta matskålarna stimulerar kattens jaktinstinkt lite, den måste leta efter maten. Om maten alltid står på samma plats så är det ju lungt och man kan fortsätta att lata sig, maten kommer ändå fram.
När jag var uppe hos min farsa så lekte jag med hans katt, jag jagade den, det tyckte han var jättekul, katter brukar gilla att man busar med dem och jagar dem lite med. Det är också bra att ta med kissen ut i en sele och låta den klättra lite på ett träd eller ta en promenad, det är stimulerande för katten och dessutom bra för den att få motion. Om man har hus kan man skaffa en utebur med, det är alltid kul för kissen att sitta på en gren och dofta och höra fåglarna. Om man har balkong kan man näta in den och låta kissen vara där ibland med, men man skall inte ha katten där om den utan uppsikt om det inte är innätat, en katt landar inte alltid på alla fyra och det kan bli en ganska tragisk historia om den råkar hoppa ut, även från första våningen.
Är kissen lite bångstyrig och ändå vill vara med på balkongen kan man ju alltid sätta fast kissen i ett sele när man själv sitter där och fikar, så att kissen inte kan hoppa ut, men ligga ner och hålla sällskap och få vara med, det betyder mycket för kissen att få vara med.
En ensam kisse kanske har lite tråkigare två kissar, de har ju inte en jämbördig lekkamrat. Det är rätt kul för kissen att få en kopis, kanske en annan birma, eller en annan typ av katt eller kanske till och med en hund. Barn brukar kissen också uppskatta, men man skall aldrig lämna ett barn och ett djur utan uppsikt, de kan skada varandra otroligt mycket. Om man jobbar heltid och har en katt som är ensam hemma, kan det vara en god ide att skaffa en kattkompis så att de kan leka och busa med varandra under dagen och inte behöver känna sig så ensamma. För övrigt gäller det bara att se till att kissen har rätt foder, fråga i djuraffären om du känner dig osäker och kissen har blivit tjock. Det finns massor av specialfoder att välja på, till olika priser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar