Welcome to Flankeus Sacred Birman

I have a small cattery with Sacred Birman cats. Occasionally there are kittens. Here you can see and read about my cat in Swedish.

söndag 15 maj 2011

Avmaskning

Har precis avmaskat alla katterna. Småkissarna får Banminth som inte är så starkt och de stora kissarna får Axilur.
Folk frågar om de verkligen behöver avmaskas, de går ju inne. Katthonans kroppstemperatur höjs under dräktigheten och då får hon mask, därför avmaskar man kattungar och detsamma gäller för valpar. Maskägg finns i vår omgivning och man drar in en hel del saker utifrån med skorna med för den delen. Normalt klarar deras kropp av att smälta sånt, men inte under dräktighet.
Jag brukar avmaska två gånger, det brukar räcka gott och väl. Ofta blir det omkring fyra avmaskningar per år i mitt katteri om det blir två kullar här. Jag vill inte att maskarna blir resistenta för då blir det hopplöst. Har bott i USA och där har de använt så mycket medel mot löss och skabb och allt möjligt att deras löss har spridits enormt, eftersom de har blivit resistenta och inte går att ta bort längre med vanliga lusmedel, det är hemskt. Var därför restrektiv med avmaskning. Avmaska inte för ofta. Givetvis skall ett husdjur avmaskas om man misstänker mask, om katten har problem med magen eller blivit mager och har dålig päls. Avmaskar man sitt eller sina husdjur en gång om året, så räcker det, såvida man inte tar kullar, då måste man avmaska mer.
Nu skall jag avmaska igen om två veckor här, sen skall småkissarna till veterinären. De skall vaccineras och chippas en gång till att börja med, sen vaccineras de en andra gång innan de får flytta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar