Welcome to Flankeus Sacred Birman

I have a small cattery with Sacred Birman cats. Occasionally there are kittens. Here you can see and read about my cat in Swedish.

torsdag 18 oktober 2012

Nyinflyttade lillkisse

När kattungen är nyinflyttade är det dags för den att börja anpassa sig till sitt nya hem. Den är inne i ett nytt revir som den ännu inte känner till. Det är första gången den inte är med mamma och sina syskon. Det kan ta upp till 14 dagar innan den anpassat sig helt. Lillkissen kanske blir rädd och gömmer sig under en säng eller soffa. Den kanske inte vågar äta i början för den måste spana in läget innan så att det är ok, matskålar är viktiga.
Kattsandlådan luktar inte alls som hemma givetvis. Det finns inget bevis på att det är där man skall gå på toan, inget doftmärke. Kanske skall man låta bli att tömma kissens toa det första dygnet så att kissens doft får verkligen gro in sig. En kattunge har ingen stark kattdoft i alla fall. Om katten osäker på reviret, så kanske den sätter ett bomärke på en kudde eller något annat för att markera att det är hennes. Stäng vardagsrummet i början om ni är rädda om soffan, men låt henne gå in där under uppsikt och se att även det finns. Om sanden är av fel sort enligt katten, så kanske hon tar sin kosa någon annanstans för att uträtta behov, jag rekomenderar att man använder "Pussy" kattsand i början, som jag har haft hemma. Om det blir ett problem, vilket nästan aldrig händer, men om hon gör ifrån sig en korv någon annanstans, ta då kattungen och korven och sätt kattungen på lådan och gräv ner korven framför henne så hon ser var den skall vara. Troligen blir kattungen glad och fattar på en gång, den var nog bara förvirrad av en stor ny bostad och kunde inte lokalisera kattsandlådan som kanske var doftfri.
  Allt kan hända, ha lillkissen under uppsikt. Ofta river den ner en blomkruka den första tiden, då blir den så skraj att den inte gör om det. Blomkrukor man är väldigt rädd om bör man ställa undan. Själv har jag bara secound hand krukor hemma, fina de med, men billiga, jag har ju fött upp många kullar. Själv sätter jag allt som jag inte vill kattungarna skall befatta sig med i vardagsrummet och där får de inte vara om jag inte är hemma och har koll.
  Ha inte dörrar och fönster öppna om ni inte satt in kattungen i ett annat rum och stängt, Katter kan hoppa ut och försvinna, då får man ej ut på försäkringen. Promenera katten i sele ibland. En katthona är så liten och jag skulle inte släppa den lös, det finns rovdjur. 
  Katter kan drabbas av förkylning, inte så farligt. De kan få urinvägsinfektion, luktar köttbuljong om dera kiss. Urinvägsinfektion botar man med !/4 dels c- brus i dricksvattnet, ta ej citronsmak. De kan få ögoninfektion, då skall de ha en pencillinsalva som kostar runt 150:-, kan man beställa hos lokal veterinär, bli inte lurade av djursjukhuset att göra tester för 1500:- ( Kontakta mig först i så fall) För de vill gärna skinna (har några års erfarenhet nu).
Tar man ut dem så kan de få fästingar som man plockar bort, jag brukar inte gå med dem där det är högt i gräs och buskar, utan på gräsmatta gångar och de får klättra lite i träd om de vill.
Om det händer allvarliga saker, så måste man in till djursjukhus där det finns röntgen, riktiga operations salar och dropp.
Worst case scenario är enligt mig, typ, brutet ben, hjärnskakning med pyspunka efter fall. Om katten äter något litet, kanske ett örhänge, legobit eller något annat vasst, måste den kanske opereras och det kan bli dyrt. Fip ( ovanligt) även kallat kattaids, är en genetisk brist i immunsystemet som göra att den tar upp corona viruset och blir sjuk av det. Vanligen klarar en katt coronaviruset och det finns runt omkring oss. HCM genetiskt hjärtfel, kan ges medicin mot som man får ut om man har försäkring, kan gå på dolda fel försäkringen, men man skall själv ha försäkring så klart, ännars kan försäkringsbolagen krångla. HCM är mest vanligt hos ragdoll och det finns ett veterinärprogram upplagt för det. HCM förekommer hos andra kattraser också, men inte i så stor utsträckning att man har beslutat att åtgärda det från veterinärhåll.
Nu kommer jag inte på mer just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar