Welcome to Flankeus Sacred Birman

I have a small cattery with Sacred Birman cats. Occasionally there are kittens. Here you can see and read about my cat in Swedish.

fredag 9 november 2012

Kattklubb

Jag är med i SNRF som har denna hemsida http://www.snrf.org/.
Om man vill ta en kattkull på sin katt eller använda den i avel, så bör man vara med i en kattklubb.
Man bör skaffa ett stamnamn, det kostar 500 kronor och man har det resten av livet. Genom kattklubben beställer man stamtavlor. För att kunna para en katt så skall den ha ett navelbrocksintyg för hona och ett testikelintyg för en hane. När man går till veterinären för första gången för att vaccinera sin katt kan man passa på att ta ett sånt intyg, det kostar inte mycket extra då. Intyget skall vara skrivet på baksidan av stamtavlan där man också skriver vaccinationerna på katten, det är ett dokument som skall följa katten.
  När man har fått en kull kattungar så finns det ett dokument som man skall skicka in till kattklubben för att få stamtavlorna, där skall hanen och honans namn och ägare skriva under och kattungarna skall stå uppskrivna med namn, kön och färg. Vid detta tillfälle brukar man betala ägaren till hanen för varje kattunge eller om man har förhandlat på annat sätt så kan man göra som man bestämt sinsemellan. Dokumentet skickas tillsammans med fyra frimärken i ett kuvert till stambokföraren. Sen får man vänta på stamtavlorna, de brukar komma inom några veckor.

  Köpekontrakt och andra dokument finns färdigskrivna exemplar på kattklubbens hemsida och man kan ladda ner och kopiera där.

Jag har varit väldigt nöjd med min kattklubb och kan rekomendra den till andra. Stamtavlorna har kommit inom rimlig tid och det är trevliga personer att ha att göra med om man vill ha tips och råd.

Annat att tänka på vid avel, är avelstillägg i försäkringen, ett måste. Sen tycker jag att man skall låna lite böcker och läsa om hur man föder upp kattungar och även på nätet. Det är en del att tänka på. Man skall t.ex. inte använda banan kartonger till kattungar, för då dör de av gifterna efter bananerna som är så hårt besprutade. Det kan vara bra att ha modersmjölks ersättning hemma, Royal Canins tycker jag är bra, som har en liten nappflaska för kattunge i paketet.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar